Állás & Oktatás Börze a STUDENT részvételével
2010-11-15
Megalakult az A4C Marketing!
2011-03-22

Adóbevallás

5b1550d8Az év elején minden STUDENT-tagnak – mint munkaviszonyból származó jövedelmet szerzett személynek – van egy közös feladata: az adóbevallás elkészítése (és postázása). Jelen tájékoztatónkkal ebben próbálunk segíteni.

Csak azok kapják meg automatikusan az adócsomagot (vagyis az adóbevallási nyomtatványt és a postai csekket), akik a 2008. évre vonatkozóan (vagyis 2009 tavaszán) az APEH által készített nyomtatványon küldték be az adóbevallást. FONTOS: ha tavaly az Internetről letöltött programból kinyomtatva küldted be a bevallást, idén postán nem fogsz kapni adócsomagot, csak értesítést az adóbevallás esedékességéről, és az esetleges adóhátralék rendezéséhez szükséges csekket. Ebben az esetben a kapott csomagban találsz egy nyilatkozatot, amellyel egyszerűsített bevallást kezdeményezhetsz.

Ha tavaly adtál be bevallást, de időközben elköltöztél az azon szereplő címről, akkor biztos lehetsz benne, hogy az adócsomag nem szalad utánad.

Ha nem kaptál csomagot, akkor sajnos neked kell bemenned (lehetőleg az állandó lakcímed szerint illetékes) APEH kirendeltségbe. Itt nem feltétlenül a központi igazgatóságokon kell sorban állni, hanem elegendő a kerületi ügyfélszolgálatra befáradni. Az ügyfélszolgálatok címét az www.apeh.hu honlapon megtalálod. Ha bemész az ügyfélszolgálatra, akkor feltétlenül vidd magaddal adókártyádat, vagy legalább írd fel adóazonosító jeledet.

Ha nem akarsz gyalogolni, akkor töltsd le a fenti honlapról az SZJA bevallás kitöltő programot. A program nagyon jó, ellenőriz is, így nem tudod a kitöltést elhibázni. A letöltendő program száma 0953-as, és természetesen kell hozzá az alapprogram is (ABEVJAVA).

A munkáltatók, kifizetők legkésőbb január 31-ig postára kell, hogy adják a jövedelemigazolásokat (munkáltatói igazolást); ha a STUDENT-en kívül máshol is dolgoztál, de nem kaptál jövedelemigazolást, február elejétől bátran kérdezz utána.

A 2009-es évben a STUDENT-nél jövedelmet szerző STUDENT tagoknak – így Neked is – állandó lakcímükre az ún. Munkáltatói igazolást (mely az SZJA bevalláshoz hasonló szerkezetben készült) jelen levelünkhöz mellékelve kipostáztuk. Ez a nyomtatvány tartalmazza a 2009. évben a STUDENT-ben kifizetett bérjövedelmedet, költségtérítéseidet, a belőlük levont személyi jövedelemadót, valamint az adójóváírás érvényesítéséhez szükséges adatokat. Kérjük, hogy ellenőrizd az igazolás tartalmát! Ha bármilyen hibát vélsz felfedezni az igazolásban, azonnal jelezd az ügyfélszolgálaton!

Ha már minden jövedelem- és adókedvezmény igazolás a kezedben van, akkor döntened kell, hogyan teszel eleget bevallási kötelezettségednek. Két lehetőség közül választhatsz:

1. Kérheted az adóhatóságot, hogy készítse el bevallásodat. Ez a fent már említett és a reklámokban sűrűn látható „Egyszerűsített adóbevallás”. Munkáltatóid minden adatot megküldenek az adóhatóságnak, az így rendelkezésére bocsátott adatokból dolgozik a hivatal. Az adóhatósági bevallás elkészítéséhez február 15-ig kell kérelmedet a 0953NY számú nyomtatványon benyújtanod az illetékes APEH-nak. Fontos, hogy figyelmesen olvasd el a nyomtatvány kitöltési útmutatóját, mely esetben választhatod ezt a bevallási módot. A nyomtatvány letölthető az www.apeh.hu honlapról. Nyilatkozatod alapján az APEH elkészíti bevallásodat, melyet április 30-ig postáz részedre, ha annak tartalmával egyetértesz, akkor május 20-ig kell visszaküldened az aláírt bevallást részükre.

2. Saját magad készíted el bevallásodat. Benyújtási határidő május 20-a. Mint fent írtuk, a bevallási nyomtatvány (0953 számú) letölthető az APEH honlapjáról. A nyomtatvány gépi kitöltésénél mindig végeztesd el az ellenőrzést, így elkerülheted, hogy hibás bevallás benyújtása miatt berendeljenek, vagy csússzon az esetleges visszaigénylésed.

Fontos továbbá, hogy a kitöltött bevallás 2. példányát, és minden munkáltatói igazolást 2015. december 31-ig meg kell őrizned, és ne feledd – idén is rendelkezhetsz adód 1+1 százalékáról. A rendelkező nyilatkozat szintén letölthető az APEH honlapjáról, de felhasználhatod a támogatni kívánt szervezettől kapott nyomtatványt is.

Ne mulaszd el adóbevallási kötelezettségedet! Mi minden egyes megkeresett forintodat jelentjük az adóhatósági adatszolgáltatásokban. Sajnos tavaly is több tagtársunk megfeledkezett bevallási kötelezettségéről, bevallását csak az APEH figyelmeztetésére készítette el és pénztárcája könnyebb lett a bírság összegével is. Te ne járj így!